Telif Hakkı Kapsamı ve Telif Hakkı Davaları

Av Ahmet Alkan
2 min readOct 2, 2021

--

Telif hakkı; bir kişiye ait fikirsel değerin hukuki zeminde korunmasıdır. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereği fikirsel değerlerin telif hakkı olarak değerlendirilmesi ve bu hak kapsamında korunabilmesi için kitap, sinema, yazılım, fotoğraf, müzik, video ve sair türlerde fikir ve sanat eseri biçiminde somut görünüm kazanması şarttır. İfade edilen yasa gereği telif hakkına sahip olabilmek adına söz konusu fikrin ya da sanat eserinin bir dizi özelliklere sahip olması gerekir.

İnternetin önlenemez yükselişi ve buna bağlı artan teknolojik imkanlar ile kişilere ait fikir ve sanat eserlerinin ihlal edilmesi her geçen gün artmaktadır. Yapılan ihlaller neticesinde maddi ve manevi zarara uğrayan müellif yani telif hakkı sahibinin bu zararı tazmin edilmeli ve korunmalıdır. Bu noktada yasalar devreye girmekte ve telif hakkı, kanun çerçevesinde hükümlere bağlanmaktadır.

Telif hakkı elde etmek isteyen bir kişinin tescil işlemine müracaat etmesi şart değildir. Zira telif hakkının doğması, marka ve patentten farklı bir süreci ihtiva eder. Tescil serbestisi ve isteğe bağlı tescilde, kendi kendine doğan bir haktan söz edilir. Fakat kişi isteğe bağlı telif başvurusu yapmak suretiyle tescili sağlayabilir. Kişi tasarrufuna bırakılmış bu işlemin en büyük avantajı, herhangi bir ihlal durumunda veya başkaca hukuki meselelerde ispat kolaylığıdır. Bir diğer ifade ile burada bahsedilen tescil hak doğuran nitelikte değildir. Çünkü kişiye ait telif hakkı, söz konusu eserin üretilmesi ve insanlara sunulması ile başlar.

Telif Hakları Genel Müdürlüğüne başvurulup gereken hukuki prosedür işletilir ve tescil sağlanır. Telif Hakları Genel Müdürlüğüne yapılan başvuruda birtakım belge ve evraklar ibraz edilir. Bu belge ve evraklar, Fikir ve Sanat Eserlerinin Kayıt ve Tescili hakkında Yönetmeliğin 7. Maddesinde düzenlenmiştir.

İsteğe bağlı tescilin yanı sıra zorunlu tescil halleri de mevcuttur. İstisna olsa dahi zorunlu tescil halleri, bir üst paragrafta ifade edilen yönetmeliğin 5. Maddesinde ifade edilmiş olup; sinema ve müzik eserleri, bilgisayar oyunları zorunlu tescil haline örnektir.

https://www.ahmetalkan.av.tr/telif-hakki-kapsami-ve-telif-hakki-davalari

--

--

Av Ahmet Alkan

Avukat | Antalya Barosu | Alkan Hukuk ve Danışmanlık Bürosu | Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi | www.ahmetalkan.av.tr