Malpraktis Davası, Şartları ve Sonuçları Nelerdir?

Av Ahmet Alkan
2 min readOct 2, 2021

--

Doktorun; ihmal, bilgi, beceri, deneyim ve özen eksikliği sebebiyle veya kasti olarak hatalı tedavisinden dolayı hastanın zarar görmesi, tıbbi malpraktis olarak ifade edilir. Doktorun, meslek etiğini ve tıbbi kurallara uygun düşmeyen müdahaleler ve davranışlarla hastanın zarar görmesine neden olmasıdır. Uygulamada sıkça mahkemeye taşınan malpraktis yargılamalarında maddi ve manevi tazminat ile birlikte ceza davası da söz konusu olur.

İçindekiler

1 Malpraktis Davası

2 Doktor Hatası Ve Komplikasyon Farkı

3 Malpraktis Davalarında Tazminat Sorumluluğu

4 Malpraktis Hukuki Dayanağı

5 Hekim Hatası Olarak Değerlendirilebilecek Durumlar

6 Malpraktis Davası Şartları, Zamanaşımı ve Dava Açma Süresi

7 Malpraktis Davasının Tarafları

Malpraktis Davası

Doktorun doğrundan hatası ya da hastaların söz konusu doktora dair haksız ithamlarda bulunması ile yargıya taşınan malpraktis davalarında doktorun sorumluluğunun doğabilmesi adına öncelikle kusur durumu değerlendirilir. Malpraktis nedeniyle açılan davalarda müspet netice elde eden hastalar maddi ve manevi tazminat alır. Bunun yanı sıra söz konusu doktorun hatalı bir uygulama yapması halinde cezai sorumluluğu da söz konusu olacaktır. Bu nedenle malpraktis nedeniyle açılan davaların alanında yetkin bir avukat nezaretinde yürütülmesi hak ve menfaat kaybı yaşanmasının önüne geçer.

Hastanın, tedavi sonucu iyileşmemesi ya da durumunun daha kötü seyretmesi her zaman doktorun uyguladığı tedavinin malpraktise konu edilecek bir tedavi olduğu anlamını taşımaz. Doktorun tedavisinden doğan sorumluğu olması için hatalı tedavi uygulaması, görevini ihmal ederek tedavide göstermesi gereken özeni esirgemesi gibi nedenlerin mevcut olması gerekir.

Doktor Hatası Ve Komplikasyon Farkı

Doktor hatası ve tedavi sırasındaki oluşan komplikasyonları ayırabilmek adına komplikasyon kavramını bilmek gereklidir. Komplikasyon, hastaya yapılan tıbbi müdahale neticesinde doktorun her türlü dikkat ve özenine karşın birtakım istenmeyen durumların meydana gelmesi olarak ifade edilebilir. Bu nedenle tıbbi bir müdahalede komplikasyonların meydana gelmesi olağan kabul edilir ve bu komplikasyonlar nedeni ile doktorun sorumlu tutulabilmesi mümkün değildir. Doktor, tıbbi kurallara ve gerekliliklere riayet ederek tedavisini uyguladığı ve tedavi sürecinde mesleki görevlerini ihmal etmediği müddetçe hukuken sorumlu tutulabilmesi mümkün değildir.

Malpraktis Davalarında Tazminat Sorumluluğu

1999 tarihli Hekimlik Meslek Etiği Kuralları isimli Tabiler Birliği mevzuatı; tecrübesizlik, bilgisizlik veya ilgisizlik sebebi ile hastanın zarara uğraması doktorun kötü uygulamasıdır, ifadesine yer verir. Malpraktis davasında doktorun tazminat sorumluluğu için söz konusu hekimin faaliyet gösterdiği sağlık kurumu değerlendirilir. Mesleğini kamu kurumunda icra eden hekim ile özel hastanede icra eden hekimin kötü muamelesi birlikte değerlendirilmez. Bunun yanı sıra bağımsız bir şekilde çalışan hekimlerin de ayrı değerlendirilmesi gerekir.

https://www.ahmetalkan.av.tr/malpraktis-davasi-sartlari-ve-sonuclari-nelerdir

--

--

Av Ahmet Alkan

Avukat | Antalya Barosu | Alkan Hukuk ve Danışmanlık Bürosu | Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi | www.ahmetalkan.av.tr